Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Budwig diéta - avagy zsírokkal az egészségért

Budwig diéta - avagy zsírokkal az egészségért

A jó zsír önmagában nem korunk csodaszere! Ez magában foglalja a jó fehérjét és a természetes étrend egészét, valamint a természetes életmódot és az egészséget testben, lélekben és szellemben.

-Dr. Johanna Budwig, A zsír szindróma

Az emberek nagy része egész életében kerüli a zsírokat, ugyanis azt gondolják, hogy attól híznak meg. Már majdnem 100 éves a kutatás, ami alátámasztja, hogy a zsiradékok nem rosszak, csak jól kell választani.

Bemutatjuk nektek a Budwig diétát, ami megoldást jelenthet a modernkori zsíranyagcserezavarra. Ugyanis a kutató szerint sok betegség kialakulásának ez az oka. A mai felgyorsult világban az élelmiszertermelés iparosodásának és a modernkori rohanó életvitelnek köszönhetően sok ember Omega-3 hiányban szenved.

A német származású biokémikus, Dr. Johanna Budwig (1908-2003) egész életében azt kutatta, hogy a zsiradékok milyen hatással vannak az egészségre. Megszerzett tudása alapján kifejlesztette a saját nevével ellátott Budwig diétát. Az Omega-3 zsírsavakról a ma ismeretes tudásunk alapköveit Dr. Johanna kutatásainak köszönhetjük.

1940-es évek végén a kutató és csoportja egy forradalmi rendszerrel a zsiradékokat a legkisebb komponensekre bontották és elemezték. Ettől kezdve tudtak különbséget tenni telített és telítetlen zsírok között. Ennek köszönhetően felfedezték, hogy a legmagolaj a telítetlen zsírsavak fontos forrása. Ezután már minden étkezésébe beiktatta hidegen sajtolt lenmagolajat.

Ezáltal a Buwig diéta fő elemei lettek a lenmag, a hidegen sajtolt lenmagolaj, a sovány túró és a krémtúró. Ami teljes mértékben kerülendő az a hús, hal, vaj, margarin, a tartósítószerrel ellátott ételek, cukor és a mélyhűtött élelmiszer. Ügyelni kell arra is, hogy az ember csak a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszon.

Amik beleférnek az étrendbe:

Száraz áru: zabpehely, lenmagliszt, hajdina, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű tészta, vöröslencse, basmati rizs

Magok: mandula, napraforgómag, szezámmag, dió

Tejtermék: Feta sajt, parmezán, kecskesajt, író, sovány túró, kókusztej, tehéntej

Gyümölcsök: sárgabarack, körte, eper, citrom, lime, cseresznye

Zöldség: spenót, karfiol, barna gomba, édeskömény, zöldbab, francia bab, krumpli, koktélparadicsom, fokhagyma, karalábé, újhagyma, sárgarépa piros paprika, cékla, retek, rukkola, medvehagyma, cukkini

Egyéb: almaecet, méz, gyömbér, szójaszósz, szűz olíva olaj, savanyú káposztalé, paradicsom szósz, mustár

Olajok: lenolaj, hidegen sajtolt növényi olajok, kókuszzsír

 

Tanácsok az életmódhoz:

·         A reggeli előtt igyál egy pohár írót. Nem mindenkinek könnyű megszokni, de nagyon jót tesz bélrendszernek és erősíti az immunrendszert.

·         Hanyagold a kávét, cukrot és az alkoholt.

·         Igyál sok folyadékot, a legjobbak: víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, tea.

·         Ne egyél túl későn. Az utolsó étkezésed elalvás előtt minimum 3 órával legyen.

·         Ügyelj az alvásidőre. 7-8 óra közötti alvásidő a javasolt. Adj időt a testednek a regenerálódásra.

·         Mozogj gyakran. Akár egy séta a friss levegőn is nagyon sokat tud segíteni.

 

Az étrend alapja:

·         Növeld az egészséges olajok és zsírok arányát

A jó zsiradékok támogatják a normál agyműködést, hozzájárul a normál szívműködéshez és támogatja az immunrendszert a gyulladásos folyamatok csökkentésében.  

·         Csökkentsd az üres, gyorsan felszívódó szénhidrátokat

A gyorsan felszívódó szénhidrát gyorsan megemeli a vércukorszintet ezáltal pedig megterheli az anyagcserét. Érdemes a lassabban felszívódó magas rosttartalmú szénhidrátokat választani, ugyanis elfogyasztásuk után hosszabb ideig megmarad a jóllakottság érzése és jó alapot képeznek az egészséges táplálkozásnak. Utóbbiak megtalálhatók például a teljes kiőrlésű termékekben, zöldségekben és hüvelyesekben, amelyek rostokkal, növényi fehérjével és vitaminokkal is ellátják a szervezetet.

·         Ügyelj az élelmiszerek jó minőségére

Ez az étrend magas zöldség- és gyümölcsarányú ételeket javasol. Tartalmaz továbbá frissen facsart gyümölcsleveket, nyers zöldségeket és párolt, teljes kiőrlésű termékeket és hüvelyeseket, diófélékkel és magvakkal dúsítva, fűszernövények és fűszerek sokszínű erejével ízesítve. - lehetőleg közeli gazdaságból és szezonálisan.

 

Étrend pozitív hatásai:

·         Növelheti a teljesítőképességet – az alfa-linolénsav segít fenntartani a vér normál koleszterinszintjét. A pozitív hatást kiváltó mennyiség naponta 2 g ALA.

·         Élesítheti az elmét és erősítheti a szívet – dokozahexaénsav biztosítja a normál szív- és agyműködést, valamint a látást.

·         A koleszterinszintet egyensúlyban tarthatja – a telítetlen zsírok fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét.

·         Védheti a sejteket – az E-Vitamin segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől


A bejegyzésben foglalt információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik az orvos és a szakképzett dietetikus tanácsait.

Forrás: https://www.dr-johanna-budwig.de/ernaehrung/bausteine-der-budwig-ernaehrung/oel-eiweiss-kost/
https://zoldujsag.hu/dr-johanna-budwig-dietaja-i-a-rakos-sejtek-gyilkosa-47896