Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. 

A weboldalunkon használt sütik a működtetést biztosító sütik (elengedhetetlenek az oldal megfelelő működéséhez), mások a weboldal kényelmesebb használatának elősegítésére szolgálnak. Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalt azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

Az általunk alkalmazott sütik egy része csak átmeneti és eltűnik a böngésző bezárásával, míg léteznek oly kényelmi sütik, melyek 1 hónapig tárolódnak számítógépén, hogyha rendszeresen látogatja weboldalunkat, akkor a böngészője megjegyezze a korábban használt beállításait, így nem szükséges minden megtekintéskor újból elfogadnia süti tájékoztatónkat vagy rendszeresen beállítania az igényei szerinti szűrési feltételeket

A folyadékfogyasztás fontossága

A folyadékfogyasztás fontossága
Az egészséges étrend része a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás. Testünk több mint 50%-át víz alkotja, ezért is kiemelten fontos a vízháztartás zavartalan működésének fenntartása.

A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében. Többek között biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét, szabályozza a vérnyomást; lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását; biztosítja a szervezet állandó, belső hőmérsékletét, elősegíti az ízületek megfelelő működését (ízületi folyadék).

A szervezet zavartalan működése akkor kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és termelődő (folyadékfelvétel), valamint az onnan eltávozó víz (folyadékleadás) mennyisége a szervezetben egyensúlyban van. Ezt az egyensúlyi állapotot befolyásolják külső tényezők, pl. aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, éghajlat, külső hőmérséklet, szaunázás, a táplálékkal szervezetbe jutó konyhasó mennyisége (mivel a konyhasó vízvisszatartó hatású), a szervezet megváltozott állapota (láz, hasmenés stb.), amelyek fokozzák a víz kiürítését a szervezetből.

Víz nélkül megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, és ezek kedvezőtlenül befolyásolják, jelentősen csökkentik a teljesítményt. A szervezet nem rendelkezik folyadékraktárakkal, a felesleges mennyiséget a vese hamar kiválasztja. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad (dehidráció). Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, és megjelennek az első tünetek, mint fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradság, szomjúság.


A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de tudatos folyadékpótlás esetén ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra, mivel testünk viszonylag „későn” jelzi, hogy folyadékra van szüksége, vagyis ha szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy már rég innunk kellett volna.

Módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára. Napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, hogy a napi átlag 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát.


Egy egészséges felnőtt folyadékszükséglete átlagos igénybevétel mellett napi 2–2,5 liter, amely biztosítására a legalkalmasabb:

  • Jó minőségű víz és ásványvíz
  • Gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek
  • Gyümölcstea és gyógytea
  • Tej és a folyékony tejtermékek
  • Levesek, főzelékek, mártások
  • Szilárd élelmiszerek (főként a lédús zöldségek, gyümölcsök)
  • Rendszeres fizikai aktivitásnál a sportitalok

Amit viszont kerüljünk vagy csökkentsük a mennyiségét:

  • Szénsavas üdítők
  • Cukrozott gyümölcslevek
  • Erős kávé
  • Alkoholos italok

Fogyókúra esetén

Fogyókúrázóknak fontos információ, hogy már egy enyhe vízhiány is 3%-kal csökkentheti az anyagcserét. A másik pedig, hogy a szomjúságot - gyakran tévesen - éhségnek érzékeljük. Vagyis, ha nem iszunk eleget, akkor többet fogunk enni a kelleténél.
Amikor a szervezet úgy érzi, nem jut elegendő folyadékhoz, elkezdi a vizet visszatartani, ami puffadáshoz vezet, s így teltebbnek fogjuk magunkat érezni.

Miért kell (különösen egy fogyókúra alatt) sokat inni?

Bármely fogyókúra célja a tárolt zsírrétegek lebontása. Azonban fontos tudni, hogy a zsírégetés során, a zsír elhasználásával a zsírban tárolt savak és méreganyagok is felszabadulnak, és visszakerülnek a vérkeringésbe. Ilyenkor a szervezetnek jóval több folyadékra van szüksége ahhoz, hogy ezeket a mérgeket kellően felhígítsa és kimossa.

Ha a folyadékbevitel nem elegendő, egyrészt kellemetlen méregtelenítési tünetek jelentkezhetnek (fáradtság, fejfájás, szédülés, stb.), másrészt a szervezet önvédelmi üzemmódba kapcsol, vagyis a savakat és méreganyagokat ismét zsírba burkolja, hogy azok ne károsíthassák a működését. Ennek eredménye pedig fogyás helyett zsírtárolás, vagyis hízás lesz.

A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú a jó egészséghez, ezért törekedjünk a kívánatos összetételű és mennyiségű folyadékfogyasztásra, amely mind szellemi, mind fizikai teljesítményünket pozitívan befolyásolja.

Tartalomhoz tartozó címkék: diéta egészség fogyókúra