Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. 

A weboldalunkon használt sütik a működtetést biztosító sütik (elengedhetetlenek az oldal megfelelő működéséhez), mások a weboldal kényelmesebb használatának elősegítésére szolgálnak. Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalt azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

Az általunk alkalmazott sütik egy része csak átmeneti és eltűnik a böngésző bezárásával, míg léteznek oly kényelmi sütik, melyek 1 hónapig tárolódnak számítógépén, hogyha rendszeresen látogatja weboldalunkat, akkor a böngészője megjegyezze a korábban használt beállításait, így nem szükséges minden megtekintéskor újból elfogadnia süti tájékoztatónkat vagy rendszeresen beállítania az igényei szerinti szűrési feltételeket

A bio élelmiszer egészségesebb?

A bio élelmiszer egészségesebb?
Az angol Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézetének és a Dán Mezőgazdasági Tudományok Intézetének közös kutatása igazolja, hogy az organikus táplálék egészségesebbé teszi fogyasztóját.

"Egész eddig úgy gondoltuk, hogy amely élelmiszerek ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, azok egyformán jók. A mi kutatásunk bizonyítja, hogy ez nem így van, a különbség ugyanis mérhető. Igaza van tehát azoknak, akik szerint az organikusan termesztett zöldségek és gyümölcsök jobb egészséget adnak" - mondta Dr. Kirsten Brandt a Newcastle Egyetem Mezőgazdaságfejlesztési Intézetének (Anglia) kutatója, amikor a sajtónak nyilatkozott kutatási eredményeikről. Hozzáfűzte: "A mi kutatásunk azt bizonyítja, hogy az élelem és az egészség között kimutatható kapcsolat van, ami nem korlátozható a tápanyagokra. Az élelem több, mint tápanyagok összessége."

A kutatócsoport kísérleti állatokat (patkányokat) pontosan ugyanazon a táplálékon tartott, a különbség csak a tápláléknövények termesztési feltételeiben volt. Krumplit, sárgarépát, borsót, kelkáposztát, almát és repceolajat kaptak az állatok.

A termesztésben a következő különbségek voltak:

  • az egyik csoport tápláléknövényeit organikusan, rovarirtó szerek nélkül, kevés trágyázással;
  • a másik csoportét "fenntartható módon" - rovarirtó szerek nélkül, minimális műtrágyázással;
  • a harmadik csoport élelmét a mai intenzív mezőgazdasági termelési módszerekkel: sok műtrágyával és rovarirtó szerekkel termelték meg.

Mindhárom állatcsoport diétája azonos mennyiségű energiát és fehérjét tartalmazott, és viszonylag sok zsiradék (repceolaj) volt benne - már a patkányok ideális diétájához képest. Mindhárom csoport élelmében megvizsgálták a rovarirtó szer (peszticid) maradvány mennyiségét, mindegyikben a kimutathatósági határ alatt volt az értéke. Mindegyik csoportban kaptak az állatok vitamin-, ásványi anyag- és fehérjekiegészítőket. Az állatok egész életük során ugyanazt a táplálékot ették.

A leglényegesebb különbséget az állatok immunrendszerében találták a kutatók. Az organikus és a fenntartható módon termesztett élelmet fogyasztó patkányokban magasabb volt az immunglobulin szintje, mint a szokványosan termelt táplálékon élőkben. Erre a jelenségre egyelőre hiányzik a tudományos magyarázat. Bár az igaz, hogy az intenzív mezőgazdaságból származó táplálék nagyobb mennyiségben tartalmaz egy, a lebomlás során keletkező anyagot (falcarindiolt). Nem zárható ki, hogy ez az anyag gátolja az immunválasz kialakulását.


Az immunrendszerben felfedett különbségen kívül a kutatók úgy találták, hogy az organikus diétán (biokoszton) élő patkányok valamivel karcsúbbak voltak, kevesebb volt bennük a zsírszövet, mint a másik két csoport állataiban. Volt még egy fölöttébb érdekes különbség: a biokoszton élő patkányok mélyebben aludtak, jobban voltak képesek relaxálni. Emellett - noha ugyanolyan százalékban tartalmazta a táplálékuk az E vitamint (a repceolajban), mégis magasabb volt az E-vitamin szintje az organikus élelmen tartott patkányok vérében.
A kutatók fontosnak tartanák, hogy embereken is vizsgálják az élelem termesztési különbségeinek hatását.


Forrás: Danish Research Centre for Organic Farming (Dán Organikus Mezőgazdasági Kutatóközpont) 

Tartalomhoz tartozó címkék: bio egészség