Az emberek nagy része egész életében kerüli a zsírokat, ugyanis azt gondolják, hogy attól híznak meg. Már majdnem 100 éves a kutatás, ami alátámasztja, hogy a zsiradékok nem rosszak, csak jól kell választani.
Bemutatjuk nektek a Budwig diétát, ami megoldást jelenthet a modernkori zsíranyagcserezavarra. Ugyanis a kutató szerint sok betegség kialakulásának ez az oka. A mai felgyorsult világban az élelmiszertermelés iparosodásának és a modernkori rohanó életvitelnek köszönhetően sok ember Omega-3 hiányban szenved.
A német származású biokémikus, Dr. Johanna Budwig (1908-2003) egész életében azt kutatta, hogy a zsiradékok milyen hatással vannak az egészségre. Megszerzett tudása alapján kifejlesztette a saját nevével ellátott Budwig diétát. Az Omega-3 zsírsavakról a ma ismeretes tudásunk alapköveit Dr. Johanna kutatásainak köszönhetjük.
1940-es évek végén a kutató és csoportja egy forradalmi rendszerrel a zsiradékokat a legkisebb komponensekre bontották és elemezték. Ettől kezdve tudtak különbséget tenni telített és telítetlen zsírok között. Ennek köszönhetően felfedezték, hogy a legmagolaj a telítetlen zsírsavak fontos forrása. Ezután már minden étkezésébe beiktatta hidegen sajtolt lenmagolajat.
Ezáltal a Buwig diéta fő elemei lettek a lenmag, a hidegen sajtolt lenmagolaj, a sovány túró és a krémtúró. Ami teljes mértékben kerülendő az a hús, hal, vaj, margarin, a tartósítószerrel ellátott ételek, cukor és a mélyhűtött élelmiszer. Ügyelni kell arra is, hogy az ember csak a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszon.
Amik beleférnek az étrendbe:
Száraz áru: zabpehely, lenmagliszt, hajdina, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű tészta, vöröslencse, basmati rizs
Magok: mandula, napraforgómag, szezámmag, dió
Tejtermék: Feta sajt, parmezán, kecskesajt, író, sovány túró, kókusztej, tehéntej
Gyümölcsök: sárgabarack, körte, eper, citrom, lime, cseresznye
Zöldség: spenót, karfiol, barna gomba, édeskömény, zöldbab, francia bab, krumpli, koktélparadicsom, fokhagyma, karalábé, újhagyma, sárgarépa piros paprika, cékla, retek, rukkola, medvehagyma, cukkini
Egyéb: almaecet, méz, gyömbér, szójaszósz, szűz olíva olaj, savanyú káposztalé, paradicsom szósz, mustár
Olajok: lenolaj, hidegen sajtolt növényi olajok, kókuszzsír
Tanácsok az életmódhoz:
· A reggeli előtt igyál egy pohár írót. Nem mindenkinek könnyű megszokni, de nagyon jót tesz bélrendszernek és erősíti az immunrendszert.
· Hanyagold a kávét, cukrot és az alkoholt.
· Igyál sok folyadékot, a legjobbak: víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, tea.
· Ne egyél túl későn. Az utolsó étkezésed elalvás előtt minimum 3 órával legyen.
· Ügyelj az alvásidőre. 7-8 óra közötti alvásidő a javasolt. Adj időt a testednek a regenerálódásra.
· Mozogj gyakran. Akár egy séta a friss levegőn is nagyon sokat tud segíteni.
Az étrend alapja:
· Növeld az egészséges olajok és zsírok arányát
A jó zsiradékok támogatják a normál agyműködést, hozzájárul a normál szívműködéshez és támogatja az immunrendszert a gyulladásos folyamatok csökkentésében.
· Csökkentsd az üres, gyorsan felszívódó szénhidrátokat
A gyorsan felszívódó szénhidrát gyorsan megemeli a vércukorszintet ezáltal pedig megterheli az anyagcserét. Érdemes a lassabban felszívódó magas rosttartalmú szénhidrátokat választani, ugyanis elfogyasztásuk után hosszabb ideig megmarad a jóllakottság érzése és jó alapot képeznek az egészséges táplálkozásnak. Utóbbiak megtalálhatók például a teljes kiőrlésű termékekben, zöldségekben és hüvelyesekben, amelyek rostokkal, növényi fehérjével és vitaminokkal is ellátják a szervezetet.
· Ügyelj az élelmiszerek jó minőségére
Ez az étrend magas zöldség- és gyümölcsarányú ételeket javasol. Tartalmaz továbbá frissen facsart gyümölcsleveket, nyers zöldségeket és párolt, teljes kiőrlésű termékeket és hüvelyeseket, diófélékkel és magvakkal dúsítva, fűszernövények és fűszerek sokszínű erejével ízesítve. - lehetőleg közeli gazdaságból és szezonálisan.
Étrend pozitív hatásai:
· Növelheti a teljesítőképességet – az alfa-linolénsav segít fenntartani a vér normál koleszterinszintjét. A pozitív hatást kiváltó mennyiség naponta 2 g ALA.
· Élesítheti az elmét és erősítheti a szívet – dokozahexaénsav biztosítja a normál szív- és agyműködést, valamint a látást.
· A koleszterinszintet egyensúlyban tarthatja – a telítetlen zsírok fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét.
· Védheti a sejteket – az E-Vitamin segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől
A bejegyzésben foglalt információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik az orvos és a szakképzett dietetikus tanácsait.
Forrás: https://www.dr-johanna-budwig.de/ernaehrung/bausteine-der-budwig-ernaehrung/oel-eiweiss-kost/
https://zoldujsag.hu/dr-johanna-budwig-dietaja-i-a-rakos-sejtek-gyilkosa-47896