Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. 

A weboldalunkon használt sütik a működtetést biztosító sütik (elengedhetetlenek az oldal megfelelő működéséhez), mások a weboldal kényelmesebb használatának elősegítésére szolgálnak. Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalt azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

Az általunk alkalmazott sütik egy része csak átmeneti és eltűnik a böngésző bezárásával, míg léteznek oly kényelmi sütik, melyek 1 hónapig tárolódnak számítógépén, hogyha rendszeresen látogatja weboldalunkat, akkor a böngészője megjegyezze a korábban használt beállításait, így nem szükséges minden megtekintéskor újból elfogadnia süti tájékoztatónkat vagy rendszeresen beállítania az igényei szerinti szűrési feltételeket

Glutén- és laktózmentes epres mascarponés torta

Glutén- és laktózmentes epres mascarponés torta
Készíts el otthon glutén- és laktózmentes szülinapi tortát, úgy mint a profik. 

 

Glutén és laktózmentes epres mascarponés torta

Hozzávalók:

Piskóta
A piskóta kisütéséhez egy 20-21 cm átmérőjű, lehetőleg állítható tortakarika szükséges. Sütési hőfok: 155 C° alul-felül sütés, sütési idő: ~70 perc , tűpróba szükséges. 

-4 db tojás (M-L méret)

-25 dkg kristálycukor

-35 dkg Aby’s gluténmentes általános lisztkeverék Kosárba

-2,5 dl laktózmentes tej/növényi tej

-0,5 dl étolaj

-1 cs. sütőpor

-1 cs. vaníliás cukor

A száraz hozzávalólak összekeverjük egy tálba (liszt, sütőpor). A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadagoljuk a kristálycukor 2/3-át, az 1 cs. vaníliás cukrot, a 2,5 dl tejet és a 0,5 dl étolajat, majd egy kézi habverő segítségével elegyítjük.

Ehhez hozzáadagoljuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat, összekeverjük. A tojásfehérjét a kristálycukor fennmaradó 1/3-ával kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tésztába. A csatos tortakarika alját alufóliával, sütőpapírral „körbekerítjük”, a tésztát belehelyezzük a formába és a fenti előírásoknak megfelelően megsütjük. Miután megsült a tortakarikánk hagyjuk kihűlni, majd 4 lehetőleg egyforma lapra vágjuk.

 

Eper zselé

-30 dkg eper (pürésítve)

- 5 g zselatin (+ 25 g hideg víz)

-12g kukoricakeményítő

-60g cukor

Az eperzseléhez a felhasznált epret kézi botmixer segítségével pürésítjük, majd egy kis fazékba helyezzük. A kukoricakeményítőt és a cukrot összekeverjük, az eperpüréhez öntjük, majd sűrű krémet főzünk belőle. A zselatint a hideg vízzel felduzzasztjuk és a tűzhelyről levett eperpüréhez adjuk. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. A zselét belehelyezhetjük egy habzsákba a szebb adagolás érdekében.

 

Epres-mascarponés krém

-30 dkg eper (pürésítve)

-1,5 ek kukoricakeményítő

-3 ek kristálycukor

-5 dl növényi alapú habtejszín (Hulala)

-500 g laktózmentes mascarpone

-ízlés szerint porcukor

Az epret pürésítjük, majd a keményítő és cukor hozzáadásával sűrű krémet főzünk belőle. Ezt hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt 2 ek mascarponéval fellazítjuk. A tejszínt és a maradék mascarponét, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral elegyítünk, felverjük. Ehhez hozzáadjuk a mascarponéval fellazított eperpürét, tovább elegyítjük a krémünket habverővel. Ezzel a krémmel fogjuk betölteni a tortánkat, illetve a burkolását is ezzel készítjük el (ehhez elkülöníthetjük a krém egy részét).

 

Torta összeállítása

Előkészítjük az állítható tortaformánkat, ebben fogjuk rétegezni a piskótalapokat, a krémet és az eperzselét. Érdemes beszerezni egy torta alátétet, amin megkezdhetjük a torta összeállítását. A torta alátétre egy kis adag krémet teszünk, ezzel „odaragasztjuk” az első lap piskótánkat. Ezt körbefogatjuk a tortakarikával, majd rétegezzük a tortát. Érdemes a krémet és a zselét is habzsákokba tölteni, ezzel szebben és egyenletesebben tudunk dolgozni. A képen látható módon betöltjük a tortánkat, friss, kockára vágott eperrel még feldobhatjuk azt. Az utolsó piskóta lapot még vékonyan megkenjük a mascarponés krémmel, majd erre nehezéket helyezünk és hűtőbe hagyjuk összeállni minimum 5-6 órára. Ezután a tortaformát eltávolítjuk, majd a burkoláshoz félretett krémmel beburkoljuk a tortát. A csokicsurgatás előtt mindenképpen hagyjuk még 1-2 órát pihenni. A csokicsurgatáshoz 100 g laktóz-és gluténmentes étcsokoládét gőz fölött vagy mikróban felolvasztunk, hozzáadunk 1-2 ek étolajat majd ezzel díszítjük a tortánkat.

A további díszítésnek csak a képzeletünk szabhat határokat.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: édesség recept