Glutén és laktózmentes epres mascarponés torta
Hozzávalók:
Piskóta
A piskóta kisütéséhez egy 20-21 cm átmérőjű, lehetőleg állítható tortakarika szükséges. Sütési hőfok: 155 C° alul-felül sütés, sütési idő: ~70 perc , tűpróba szükséges.
-4 db tojás (M-L méret)
-25 dkg kristálycukor
-35 dkg Aby’s gluténmentes általános lisztkeverék Kosárba
-2,5 dl laktózmentes tej/növényi tej
-0,5 dl étolaj
-1 cs. sütőpor
-1 cs. vaníliás cukor
A száraz hozzávalólak összekeverjük egy tálba (liszt, sütőpor). A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadagoljuk a kristálycukor 2/3-át, az 1 cs. vaníliás cukrot, a 2,5 dl tejet és a 0,5 dl étolajat, majd egy kézi habverő segítségével elegyítjük.
Ehhez hozzáadagoljuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat, összekeverjük. A tojásfehérjét a kristálycukor fennmaradó 1/3-ával kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tésztába. A csatos tortakarika alját alufóliával, sütőpapírral „körbekerítjük”, a tésztát belehelyezzük a formába és a fenti előírásoknak megfelelően megsütjük. Miután megsült a tortakarikánk hagyjuk kihűlni, majd 4 lehetőleg egyforma lapra vágjuk.
Eper zselé
-30 dkg eper (pürésítve)
- 5 g zselatin (+ 25 g hideg víz)
-12g kukoricakeményítő
-60g cukor
Az eperzseléhez a felhasznált epret kézi botmixer segítségével pürésítjük, majd egy kis fazékba helyezzük. A kukoricakeményítőt és a cukrot összekeverjük, az eperpüréhez öntjük, majd sűrű krémet főzünk belőle. A zselatint a hideg vízzel felduzzasztjuk és a tűzhelyről levett eperpüréhez adjuk. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. A zselét belehelyezhetjük egy habzsákba a szebb adagolás érdekében.
Epres-mascarponés krém
-30 dkg eper (pürésítve)
-1,5 ek kukoricakeményítő
-3 ek kristálycukor
-5 dl növényi alapú habtejszín (Hulala)
-500 g laktózmentes mascarpone
-ízlés szerint porcukor
Az epret pürésítjük, majd a keményítő és cukor hozzáadásával sűrű krémet főzünk belőle. Ezt hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt 2 ek mascarponéval fellazítjuk. A tejszínt és a maradék mascarponét, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral elegyítünk, felverjük. Ehhez hozzáadjuk a mascarponéval fellazított eperpürét, tovább elegyítjük a krémünket habverővel. Ezzel a krémmel fogjuk betölteni a tortánkat, illetve a burkolását is ezzel készítjük el (ehhez elkülöníthetjük a krém egy részét).
Torta összeállítása
Előkészítjük az állítható tortaformánkat, ebben fogjuk rétegezni a piskótalapokat, a krémet és az eperzselét. Érdemes beszerezni egy torta alátétet, amin megkezdhetjük a torta összeállítását. A torta alátétre egy kis adag krémet teszünk, ezzel „odaragasztjuk” az első lap piskótánkat. Ezt körbefogatjuk a tortakarikával, majd rétegezzük a tortát. Érdemes a krémet és a zselét is habzsákokba tölteni, ezzel szebben és egyenletesebben tudunk dolgozni. A képen látható módon betöltjük a tortánkat, friss, kockára vágott eperrel még feldobhatjuk azt. Az utolsó piskóta lapot még vékonyan megkenjük a mascarponés krémmel, majd erre nehezéket helyezünk és hűtőbe hagyjuk összeállni minimum 5-6 órára. Ezután a tortaformát eltávolítjuk, majd a burkoláshoz félretett krémmel beburkoljuk a tortát. A csokicsurgatás előtt mindenképpen hagyjuk még 1-2 órát pihenni. A csokicsurgatáshoz 100 g laktóz-és gluténmentes étcsokoládét gőz fölött vagy mikróban felolvasztunk, hozzáadunk 1-2 ek étolajat majd ezzel díszítjük a tortánkat.
A további díszítésnek csak a képzeletünk szabhat határokat.