A nagy választékban nehéz elveszni és sokszor nem is tudja az ember, hogy melyik az a zöldség vagy gyümölcs, ami szezonális.
Nagyon fontos, hogy azt együk, ami valóban ebben az időszakban terem. Azok a nem idény zöldségek és gyümölcsök, amik megtalálhatóak a polcokon vagy üvegházakból vagy nagyon távoli tájakról származnak. Utóbbi esetben a termések még félig éretlen formában kerülnek betakarításra és hosszú útjuk alatt vegyszereknek, lámpáknak köszönhetően lesznek „fogyaszthatóak.”
Ezeket könnyen el lehet kerülni ha az ember piacokon vásárol vagy figyeli a boltokban a származási országot.
Mit együnk januárban:
Alma | Kínai kel | Bab |
Körte | Madársaláta | Burgonya |
Cékla | Naspolya | Fejes káposzta |
Pasztinák | Fejes saláta | Petrezselyem |
Fekete retek | Póréhagyma | Fodros kel |
Sárgarépa | Sütőtök | Karalábé |
Zeller | Kelkáposzta | Tök |
Néhány recept a hozzávalókhoz:
https://piszkeshop.hu/receptek/makos-lekvaros_almarozsa_340
https://piszkeshop.hu/receptek/egytaletel_tofuval_es_burgonyaval_377
https://piszkeshop.hu/receptek/glutenmentes_mini_burgonyas_langos_381