Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lilahagyma pástétom sós keksszel

Lilahagyma pástétom sós keksszel
Előkészítés: 30 percSütés: 20 perc Összesen: 50 perc

Hozzávalók a krémhez kb 4 főre:

  • 4-5 fej lilahagyma
  • 100 g aszalt szilva/ helyettesíthető ugyanennyi 100%-os, cukormentes szilvalekvárral
  • 2 evőkanál olívaolaj (sütéshez való)
  • 1/4 közepes sült vagy főtt cékla (elhagyható, de jót tesz a színének és az ízének is)
  • 2/3 teáskanál só
  • 1 csipet őrölt fehérbors
  • 2 evőkanál Aby's Bio Mák és lenmag olaj 

A hagymákat tisztítva és szeletelve egy serpenyőbe tettem és a 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteltem. Hozzáadtam a sót és egy kis őrölt fehérborsot és a darabolt, puha aszalt szilvát. Pár percig főztem, majd a sült cékla darabokat is beletettem. Így is főztem pár percig, aztán levettem a főzőlapról és hagytam langyosra hűlni. Amikor kihűlt, turmixba tettem és meglocsoltam az Aby's Bio Mák és lenmag olajjal, majd krémesre turmixoltam.

Hozzávalók 1 nagy tepsi sós kekszhez:

  • 1 púpozott bögre (bögre= 2,5 dl) Aby's Bio Csíráztatott Zabpehely 
  • 1/3 bögre Aby's Bio Mákliszt 
  • 1/2 bögre Aby's Bio Tökmagliszt 
  • 1 teáskanál só
  • 1 lapos teáskanál őrölt kömény
  • 4 evőkanál olívaolaj (sütéshez való)
  • Kb 1,5 dl víz

Először a zabpelyhet finomra őröltem az aprítóban, aztán hozzáadtam minden száraz hozzávalót. Mivel nekem elfér az aprítóban, ezért azzal kevertem el egyenletesen, sőt még az olajat is hozzáadtam, és miután teljesen egyenletesen elkeveredett minden, utána öntöttem át egy keverőtálba. A vizet kézzel gyúrtam hozzá folyamatosan adagolva, addig, amíg ugyan ragadós, de egészen formázható massza lett. Félretettem pihenni a tésztát 15-20 percre és közben a sütőt is előmelegítettem 160 fokra (légkeveréses). 

Pihentetés után a tészta már nem olyan ragadós, és két enyhén olajozott sütőpapír között egészen vékonyra sikerült kinyújtanom. A felső sütőpapírt levettem és formákat nyomtam a tésztába. Nem kell kivenni, csak sütés után szoktam kipattintani a kekszeket. A szélek pedig jók összetörve díszíteni, vagy krémlevesek tetejére. Az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt ropogósra sütöttem. 15 perc után azért figyeljétek, nehogy megégjen.

A receptet köszönjük Zsókának! Kövesd oldalát te is egészséges, gluténmentes és növényi alapú receptekért, melyekben az Aby’s termékeit is felhasználja!