Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan is hat az élelmiszerpazarlás a környezetre

Hogyan is hat az élelmiszerpazarlás a környezetre

Azt gondolom a jelenlegi élelmiszerek ára mellett (végképp) luxus kidobni az ételt. Mégis nagy számban kerül ehető étel a szemetesbe. A NÉBIH 2019-es kutatása szerint a magyar háztartásokban átlagosan 65 kg élelmiszer kerül a kukába.

Az élelmiszer pazarlás nem csak éhezők millióinak egy elszalasztott lehetőség, hanem hatalmas éghajlati problémákat is okoz. 

A tudatos vásárlással a pénztárcánknak is jobbat teszünk.

Az elpazarolt ételek termesztéséhez, betakarításához, csomagolásához, szétosztásához és tárolásához felhasznált energia, víz és anyagok szinte hiába vannak felhasználva.

A kukába kerülő ételek különböző szektorokból származnak.

· Az intézményi hulladék irodákból, korházakból, idősek otthonából, börtönökből, valamint iskolákból és óvodákból származnak.

· A kereskedelmi hulladék szupermarketekből, éttermekből, szállodákból és más élelmiszert értékesítőktől származik.

· Az ipari hulladék az élelmiszer- és italgyártás és feldolgozás során keletkezik.

· A lakossági hulladék pedig az, ami otthon termelődik.

Problémát okoznak továbbá az alacsony terményárak vagy túl sok azonos termény elérhetősége miatt a szántóföldön maradt élelmiszerek is, ugyanis ez is jelnetős mennyiség.

Hová kerülnek ezek az eldobott ételek?

Ø  hulladéktárolókba kerül

Ø  állati takarmány lesz

Ø  biogázzá és bioszilárd anyaggá alakul

Ø  visszakerül a talajba

Ø  elégetik

Ø  el adományozzák

Ø  komposztálják

Ø  biokémiai felhasználásra használják

 

Az élelmiszerek előállításánál az egyik leginkább felhasznált erőforrás a víz.

A növények vízigényei eltérőek, ezzel szemben az állattenyésztés vízigénye nagyon jelentős.

Képzeljünk el egy hamburgert, amiben minden finomság van. Tettünk bele marha húspogácsát bacont, sajtot, salátát, paradicsomot. Ennek előállításához 3 140 liter vizet használnak fel.

Amennyiben kiderül, hogy ezt a burgert csak a szemed kívánta és kidobod, elpazaroltad ezt a rengeteg vizet és nem beszéltünk a többi tényezőröl, ami az előállításhoz, eljuttatáshoz kellett.

Amikor tehát kidobtuk az ételt abban a baktériumok elkezdenek lebomlani, ez pedig metán szervesanyagot termel.

Ez a metán ugyanaz az üveghatású gáz, amelyet a tehenek kiengednek, amikor büfögnek és szellentenek. Jelentősen nagyobb a légkörmelegítő ereje, mint a szén-dioxidnak. Ennél még rosszabb hatással van a környezetre az élelmiszer elégetése.

Az elrettentések után egy kis segítség is jön, hiszen van megoldás csökkenteni az ilyen típusú hulladékot (is).

Ø  Tervezd meg előre legalább egy hétre, hogy mit fogsz enni és csak azt vedd, illetve annyit, amennyit és amit elfogyasztasz.

Ø  Szuper megoldás és egy egészen új élet az ételnek: pácolás, szárítás, erjesztés, turmixolás..

Ø  Amennyiben van rá mód, inkább komposztálj

Ø  Csökkentsd a húsfogyasztást

Ø  Fagyaszd le és használd fel később.

Ø  Mielőtt újból vásárolnál, nézd meg mit tudsz még otthonról felhasználni.

Ø  Ha túl sokat főztél vagy vettél kínálj meg másokat.

 

Források:https://www.weforum.org/agenda/2019/02/this-is-how-much-water-is-in-your-burger/https://www.treehugger.com/food-waste-environmental-impact-5211807#citation-5

Tartalomhoz tartozó címkék: háztartás spórolás