Az elpazarolt ételek termesztéséhez, betakarításához, csomagolásához, szétosztásához és tárolásához felhasznált energia, víz és anyagok szinte hiába vannak felhasználva.
A kukába kerülő ételek különböző szektorokból származnak.
· Az intézményi hulladék irodákból, korházakból, idősek otthonából, börtönökből, valamint iskolákból és óvodákból származnak.
· A kereskedelmi hulladék szupermarketekből, éttermekből, szállodákból és más élelmiszert értékesítőktől származik.
· Az ipari hulladék az élelmiszer- és italgyártás és feldolgozás során keletkezik.
· A lakossági hulladék pedig az, ami otthon termelődik.
Problémát okoznak továbbá az alacsony terményárak vagy túl sok azonos termény elérhetősége miatt a szántóföldön maradt élelmiszerek is, ugyanis ez is jelnetős mennyiség.
Hová kerülnek ezek az eldobott ételek?
Ø hulladéktárolókba kerül
Ø állati takarmány lesz
Ø biogázzá és bioszilárd anyaggá alakul
Ø visszakerül a talajba
Ø elégetik
Ø el adományozzák
Ø komposztálják
Ø biokémiai felhasználásra használják
Az élelmiszerek előállításánál az egyik leginkább felhasznált erőforrás a víz.
A növények vízigényei eltérőek, ezzel szemben az állattenyésztés vízigénye nagyon jelentős.
Képzeljünk el egy hamburgert, amiben minden finomság van. Tettünk bele marha húspogácsát bacont, sajtot, salátát, paradicsomot. Ennek előállításához 3 140 liter vizet használnak fel.
Amennyiben kiderül, hogy ezt a burgert csak a szemed kívánta és kidobod, elpazaroltad ezt a rengeteg vizet és nem beszéltünk a többi tényezőröl, ami az előállításhoz, eljuttatáshoz kellett.
Amikor tehát kidobtuk az ételt abban a baktériumok elkezdenek lebomlani, ez pedig metán szervesanyagot termel.
Ez a metán ugyanaz az üveghatású gáz, amelyet a tehenek kiengednek, amikor büfögnek és szellentenek. Jelentősen nagyobb a légkörmelegítő ereje, mint a szén-dioxidnak. Ennél még rosszabb hatással van a környezetre az élelmiszer elégetése.
Az elrettentések után egy kis segítség is jön, hiszen van megoldás csökkenteni az ilyen típusú hulladékot (is).
Ø Tervezd meg előre legalább egy hétre, hogy mit fogsz enni és csak azt vedd, illetve annyit, amennyit és amit elfogyasztasz.
Ø Szuper megoldás és egy egészen új élet az ételnek: pácolás, szárítás, erjesztés, turmixolás..
Ø Amennyiben van rá mód, inkább komposztálj
Ø Csökkentsd a húsfogyasztást
Ø Fagyaszd le és használd fel később.
Ø Mielőtt újból vásárolnál, nézd meg mit tudsz még otthonról felhasználni.
Ø Ha túl sokat főztél vagy vettél kínálj meg másokat.
Források:https://www.weforum.org/agenda/2019/02/this-is-how-much-water-is-in-your-burger/, https://www.treehugger.com/food-waste-environmental-impact-5211807#citation-5