Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. 

A weboldalunkon használt sütik a működtetést biztosító sütik (elengedhetetlenek az oldal megfelelő működéséhez), mások a weboldal kényelmesebb használatának elősegítésére szolgálnak. Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalt azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

Az általunk alkalmazott sütik egy része csak átmeneti és eltűnik a böngésző bezárásával, míg léteznek oly kényelmi sütik, melyek 1 hónapig tárolódnak számítógépén, hogyha rendszeresen látogatja weboldalunkat, akkor a böngészője megjegyezze a korábban használt beállításait, így nem szükséges minden megtekintéskor újból elfogadnia süti tájékoztatónkat vagy rendszeresen beállítania az igényei szerinti szűrési feltételeket

Hogyan is hat az élelmiszerpazarlás a környezetre

Hogyan is hat az élelmiszerpazarlás a környezetre

Azt gondolom a jelenlegi élelmiszerek ára mellett (végképp) luxus kidobni az ételt. Mégis nagy számban kerül ehető étel a szemetesbe. A NÉBIH 2019-es kutatása szerint a magyar háztartásokban átlagosan 65 kg élelmiszer kerül a kukába.

Az élelmiszer pazarlás nem csak éhezők millióinak egy elszalasztott lehetőség, hanem hatalmas éghajlati problémákat is okoz. 

A tudatos vásárlással a pénztárcánknak is jobbat teszünk.

Az elpazarolt ételek termesztéséhez, betakarításához, csomagolásához, szétosztásához és tárolásához felhasznált energia, víz és anyagok szinte hiába vannak felhasználva.

A kukába kerülő ételek különböző szektorokból származnak.

· Az intézményi hulladék irodákból, korházakból, idősek otthonából, börtönökből, valamint iskolákból és óvodákból származnak.

· A kereskedelmi hulladék szupermarketekből, éttermekből, szállodákból és más élelmiszert értékesítőktől származik.

· Az ipari hulladék az élelmiszer- és italgyártás és feldolgozás során keletkezik.

· A lakossági hulladék pedig az, ami otthon termelődik.

Problémát okoznak továbbá az alacsony terményárak vagy túl sok azonos termény elérhetősége miatt a szántóföldön maradt élelmiszerek is, ugyanis ez is jelnetős mennyiség.

Hová kerülnek ezek az eldobott ételek?

Ø  hulladéktárolókba kerül

Ø  állati takarmány lesz

Ø  biogázzá és bioszilárd anyaggá alakul

Ø  visszakerül a talajba

Ø  elégetik

Ø  el adományozzák

Ø  komposztálják

Ø  biokémiai felhasználásra használják

 

Az élelmiszerek előállításánál az egyik leginkább felhasznált erőforrás a víz.

A növények vízigényei eltérőek, ezzel szemben az állattenyésztés vízigénye nagyon jelentős.

Képzeljünk el egy hamburgert, amiben minden finomság van. Tettünk bele marha húspogácsát bacont, sajtot, salátát, paradicsomot. Ennek előállításához 3 140 liter vizet használnak fel.

Amennyiben kiderül, hogy ezt a burgert csak a szemed kívánta és kidobod, elpazaroltad ezt a rengeteg vizet és nem beszéltünk a többi tényezőröl, ami az előállításhoz, eljuttatáshoz kellett.

Amikor tehát kidobtuk az ételt abban a baktériumok elkezdenek lebomlani, ez pedig metán szervesanyagot termel.

Ez a metán ugyanaz az üveghatású gáz, amelyet a tehenek kiengednek, amikor büfögnek és szellentenek. Jelentősen nagyobb a légkörmelegítő ereje, mint a szén-dioxidnak. Ennél még rosszabb hatással van a környezetre az élelmiszer elégetése.

Az elrettentések után egy kis segítség is jön, hiszen van megoldás csökkenteni az ilyen típusú hulladékot (is).

Ø  Tervezd meg előre legalább egy hétre, hogy mit fogsz enni és csak azt vedd, illetve annyit, amennyit és amit elfogyasztasz.

Ø  Szuper megoldás és egy egészen új élet az ételnek: pácolás, szárítás, erjesztés, turmixolás..

Ø  Amennyiben van rá mód, inkább komposztálj

Ø  Csökkentsd a húsfogyasztást

Ø  Fagyaszd le és használd fel később.

Ø  Mielőtt újból vásárolnál, nézd meg mit tudsz még otthonról felhasználni.

Ø  Ha túl sokat főztél vagy vettél kínálj meg másokat.

 

Források:https://www.weforum.org/agenda/2019/02/this-is-how-much-water-is-in-your-burger/https://www.treehugger.com/food-waste-environmental-impact-5211807#citation-5

Tartalomhoz tartozó címkék: háztartás spórolás