Barion Pixel

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. A weboldalunk használatával Ön hozzájárul az összes süti használatához, a Cookie szabályzatunknak megfelelően. 

A weboldalunkon használt sütik a működtetést biztosító sütik (elengedhetetlenek az oldal megfelelő működéséhez), mások a weboldal kényelmesebb használatának elősegítésére szolgálnak. Az elengedhetetlen sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalt azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.

Az általunk alkalmazott sütik egy része csak átmeneti és eltűnik a böngésző bezárásával, míg léteznek oly kényelmi sütik, melyek 1 hónapig tárolódnak számítógépén, hogyha rendszeresen látogatja weboldalunkat, akkor a böngészője megjegyezze a korábban használt beállításait, így nem szükséges minden megtekintéskor újból elfogadnia süti tájékoztatónkat vagy rendszeresen beállítania az igényei szerinti szűrési feltételeket

Gluténmentes húsvéti receptek

Gluténmentes húsvéti receptek

Egyik kedvenc ünnepünk a húsvét. Csodálatos tavaszi idő, együtt a család, és finomabbnál-finomabb ételek sorakoznak az asztalon. Gluténmenetes étrend mellett sem kell lemondanunk kedvenc húsvéti finomságainkról. Összegyűjtöttük számotokra az olyan könnyen elkészíthető és ízletes húsvéti fogások receptjeit, mint a gluténmentes kalács, isler vagy pogácsa, melyeket az Aby’s segítségével gluténmentesen is elkészíthettek, mind tökéletes elemei lesznek az ünnepi asztalnak.

Gluténmentes angol húsvéti zsemle

Ez az omlós sütemény az angolszász országokban örvend nagy népszerűségnek, s a hagyomány szerint nagypénteken szolgálják fel a reggeli részeként. Készíthetjük natúr verzióban, vagy aszalt gyümölccsel feldobva, és természetesen gluténmentesen is.

Hozzávalók:

  • 30 dkg Aby's általános gluténmentes lisztkeverék  Kosárba
  • 1 csipet só
  • 5 g porélesztő
  • 1,5 ek édesítő (1:4)
  • 4 dkg margarin
  • 6 dkg aszalt gyümölcs
  • kb  2-2,5 dl kókusztej
  • + 1,5 ek. Aby's általános gluténmentes lisztkeverék kis vízzel elkeverve (folyékony állagú legyen)

A gluténmentes húsvéti angol zsemle elkészítéséhez a gluténmentes lisztet egy tálba öntjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és jó alaposan összedolgozzuk. Hagyjuk a tésztát egy órát kelni. Ezután egy szilikon formára olajos kézzel golyókat formázunk belőle. A gluténmentes bucik tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd a vízzel kikevert lisztet kis kanál segítségével a „résbe” tesszük. 50 fokos sütőben 15 percig kelesztjük újra, majd 180 fokon megsütjük kb. 30 perc alatt.

Gluténmentes angol húsvéti zsemle

Gluténmentes isler

Ki ne szeretné az örök klasszikus lekváros és csokoládés süteményt, az islert? Mutatjuk, hogyan készítheted el gluténmentesen az Aby’s segítségével.

Hozzávalók:

  • 35 dkg Aby's általános gluténmentes lisztkeverék  Kosárba
  • 3 g sütőpor
  • 15 dkg puha margarin
  • 10 dkg porrá őrölt édesítő – eritrit
  • 1 db tojássárgája
  • 4-5 ek. rizstej
  • + baracklekvár
  • + olvasztott csokoládé

A gluténmentes isler elkészítésének első lépése, hogy a száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat (tojássárgája, rizstej, margarin), és jól összedolgozzuk. 30 percet pihentetjük a gluténmentes masszát, majd lisztezett lapon átgyúrjuk, és kinyújtjuk 3-5 mm vastagra. Ezután sütiszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd a formákat sütőpapíros tepsibe tesszük és kb. 8-12 perc alatt megsütjük. A kész gluténmentes isler formákat lekvárral összetapasztjuk, majd bevonjuk őket olvasztott csokoládéval.

Gluténmentes isler

Gluténmentes kalács

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a gluténmentes húsvéti kalács sem! Ha eddig a boltban vetted meg, most itt az ideje, hogy megpróbáld otthon elkészíteni, hiszen egyáltalán nem bonyolult:

Hozzávalók:

  • 35 dkg Aby's általános gluténmentes lisztkeverék  Kosárba
  • 5 g porélesztő
  • 6 dkg puha margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. édesítő (1:4)
  • kb 2–2,5 dl langyos rizstej
  • 10 dkg aszalt gyümölcs (a receptben áfonya, meggy és mazsola)
  • + 1 db tojás a kenéshez
  • + Aby's általános gluténmentes lisztkeverék a nyújtáshoz

A gluténmentes húsvéti kalács elkészítéséhez tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá az édesítőszert, a margarint és a tojássárgáját, majd alaposan dolgozzuk össze. Tegyük bele a masszába az élesztőt és a rizstejet is, és jó alaposan keverjük össze. Ezután jöhetnek hozzá az aszalt gyümölcsök, ezekkel ismét gyúrjuk át a tésztát. Meleg helyen kelesszük egy órát. Miután megkelt, tegyük a gluténmentes tésztát lisztes alapra és osszuk három egyenlő részre. Sodorjuk mind a három részt egyforma nagyságúra, majd fonjuk össze ezeket, így kapunk egy gluténmentes fonott kalácsot. Szilikon kenyérformába tesszük, és a tojással lekenjük. 50 fokos sütőben 15 percig kelesztjük, majd 180 fokra emeljük a sütő hőfokát és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Gluténmentes fonott kalács

Gluténmentes mandulás csokitorta

A húsvéti asztal igazi éke lehet ez a dekoratív csokoládétorta, ami amellett, hogy mutatós, természetesen gluténmentesen is finom. A díszítésnek csak a fantáziád szab határt, vond be a gyerekeket is!

Hozzávalók: (18 cm-es átmérőjű kerek tortaformához)

A tésztához:

  • 6 dkg Aby's általános gluténmentes lisztkeverék  Kosárba
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 15 g szeletelt mandula
  • 2 ek. édesítő (1:4)
  • 1 cs. sütőpor
  • 6 db tojás
  • 0,5 dl víz

A krémhez:

  • 15 dkg margarin
  • 17 dkg „mentes” csoki
  • 1,5 dl rizstej
  • ízlés szerint édesítő – ha szükséges
  • kb. 4-5 dkg Aby's álatlános gluténmentes lisztkeverék
  • + szeletelt mandula a díszítéshez
  • + olvasztott csokoládé
  • + húsvéti torta díszek

A gluténmentes piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük az édesítővel, majd a vízzel. A tojássárgájás keverékhez egyenként hozzáadjuk a lisztet, kakaóport és mandulát, végül pedig a sütőport, és mindegyik lépés után alaposan elkeverjük a masszát. Végezetül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és óvatosan elkeverjük benne. A masszát két részre osztjuk – két lapot sütünk belőle 18-as tortaformában. A gluténmentes tésztákat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a krémet, amivel megtöltjük és bevonjuk a gluténmentes tortánkat. A csokoládét a margarinnal felolvasztjuk. A rizstejben elkeverjük a lisztet, majd besűrítjük a csokit (szükség szerint adjunk hozzá édesítőt). Amikor a torta lapjai megsültek, hagyjuk kicsit hűlni, majd a két réteg közé tegyünk a csokoládés krémből, de hagyjunk belőle a torta oldalára is. A gluténmentes csokitortát pihentessük 4-5 óráig hűtőben, ezután a torta oldalát is vonjuk be a krémmel és borítsuk szeletelt mandulával. Végül ráöntjük a tetejére az olvasztott csokoládét és a gluténmentes mandulás csokitorta tetejét ízelés szerint díszítjük.

Gluténmentes mandulás csokoládétorta


Gluténmentes pogácsa

Egyetlen összejövetelről sem hiányozhatnak a gluténmentes pogácsák, hiszen kiváló vendégváró falatkák válhatnak belőlük. Vigyázat, a családi beszélgetések alatt is villámgyorsan elfogynak!

Hozzávalók:

  • 25 dkg Aby's általános gluténmentes lisztkeverék  Kosárba
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 1 db tojás
  • 8 dkg margarin – olvasztott
  • 1-2 kk. só (ízlés szerint)
  • 5 g porélesztő
  • 1 dl víz
  • + rizsliszt a nyújtáshoz
  • + 1 db tojás a kenéshez
  • + növényi sajt a szóráshoz

A gluténmentes pogácsa elkészítéséhez tegyük a lisztet és a lereszelt burgonyát egy nagyobb tálba, és keverjük össze. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és jó alaposan összedolgozzuk (használhatunk kézi mixert is dagasztó fejjel). A tésztát takarjuk le és hagyjuk kelni 1 órát meleg helyen. Ha ez megvan, a gluténmentes tésztát rizsliszttel szórt lapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. két ujjnyi vastagra és szaggatjuk. A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük tojással és megszórjuk növényi sajttal. A gluténmentes pogácsák 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-35 perc alatt készre sülnek.

Gluténmentes húsvéti pogácsa

Gluténmentes répasüti

Ha húsvét, akkor répasüti! Ebbe a csokis finomságba úgy lehet belecsempészni a répát, hogy a gyerkőcöknek fel sem fog tűnni, hogy zöldséget esznek.

Hozzávalók: (6 db sütemény elkészítéséhez)

  • 5 dkg Aby's általános gluténmentes lisztkeverék  Kosárba
  • 12 dkg reszelt répa
  • 3 db tojás
  • 5 dkg darált dió
  • 3 g sütőpor
  • 1 ek. édesítő (1:4)
  • + 1 db narancs leve olvasztott csokival kikeverve
  • + darált dió a szóráshoz

A gluténmentes répasütihez az alapanyagokat egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. A masszát szilikon formákba tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, kivesszük a répasütiket a formából, majd leöntjük őket narancsos olvasztott csokoládéval, végül dióval megszórjuk.

Gluténmentes répasüti

Tartalomhoz tartozó címkék: édesség gluténmentes recept tavasz