Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A szív és érrendszeri betegségek és a megelőzés

A szív és érrendszeri betegségek és a megelőzés
Magyarországon 2020-ban összesen 31 800 fő halálozott el szívinfarktusban vagy egyéb keringési eredetű kardiovaszkuláris betegség következtében. Bár a heveny infarktusok száma az elmúlt 20 évben több mint a felével csökkent, a keringési eredetű halálok növekvő tendenciát mutatnak.

Dr Kristóf Margit orvostanácsadó írása

Magyarországon 2020-ban összesen 31 800 fő halálozott el szívinfarktusban vagy egyéb keringési eredetű kardiovaszkuláris betegség következtében. Bár a heveny infarktusok száma az elmúlt 20 évben több mint a felével csökkent, a keringési eredetű halálok növekvő tendenciát mutatnak. Ami különösen aggasztó, hogy a nőknél intenzívebb az emelkedés, több mint 17 000 nő hal meg évente a két betegségnek köszönhetően, míg mindkét nemet figyelembe véve, az a teljes mortalitás 22,5%-a.**

Mi a kiváltó oka ennek a magas számnak és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ez csökkenjen?

A kiváltó ok, az un. életmód betegségekben keresendő, mely részben a mozgásszegény életmód, részben a táplálkozás hiányosságai, részben az élvezeti szerek túlfogyasztása okozzák (alkohol, drog, dohányzás). Mindhárom kiváltó okon tudunk változtatni, és a rendszeres testmozgás és helyes étrend beiktatásával jelentősen tudunk csökkenteni a rizikótényezőkön. A szív, mely a vérkeringés motorja,  folyamatos és jelentős izommunkát végez. Ehhez azonban szükség van állandó, stabil oxigén ellátásra, mely az izomsejtek anyagcseréjéhez szükséges. A szív vérellátását biztosító koszorúerek átjárhatósága éppen ezért létfontosságú, hiszen ez biztosítja az oxigénben gazdag vért az izommunkához. A helytelen étrend azonban nemcsak a test ereinek, hanem a szív koszorú ereinek átjárhatóságát, összehúzódó képességét is rontja, az erek falára lerakódó, zsíros-meszes plakkok kialakulása által.


Melyek azok az étrendi elemek, melyek rendszeres, napi szintű fogyasztásával ezt pozitív irányba befolyásolhatjuk?

Elsősorban a vérzsírok kiegyensúlyozott összetételét biztosító többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásával. Ezek lehetnek állati eredetűek pl. mangalica hús vagy halfélék, de származhatnak olajos magvakból, lásd Omega-3-6-9 tartalmú dió, tökmag, lenmag, kendermag- vagy ezek hidegen sajtolt olajából, illetve egyéb gyógynövényekből pl. esti kankalinból kinyert olajból. Figyelni kell az étrendben azonban az Omega-3-6-9 arányaira is, mert a túlzott Omega-6 és 9 csökkenti a legfontosabb esszenciális Omega-3 hasznosulását. A mediterrán diéta alapja a hidegen sajtolt, natúr olívaolaj, mely olyan anyagokban gazdag, melyek csökkentik a vérnyomást, tágítják az ereket és csökkentik a vérrögképződés rizikóját. Fontos azonban, hogy ezeket a zsírsavakat megőrizve fogyasszuk pl. az olajféléket, azaz ne főzzünk velük, hidegen alkalmazzuk az ételben. Kerüljük a túlzott szénhidrát bevitelt, és csak annyi kalóriát fogyasszunk, amennyi a napi fizikai/szellemi tevékenységünk fenntartásához szükséges, akkor sikeresen megtartjuk normál testtömegünket.

A szervezet saját antioxidáns kapacitásának fokozásán keresztül szintén sokat tehetünk az értékes membrán szerkezetek épségéért, melyet a környezeti hatások, káros anyagok, oxidatív stressz folyamatosan károsítanak. Az erek falszerkezetét adó sejtek membránjai hasonló módon szenvednek károsodást. Így minden olyan anyag, mely antioxidáns hatással bír, csökkenti ezt a károsodást, mely egyben a szív és érrendszeri betegségek egyik kiváltója. Ezek lehetnek antioxidáns hatással bíró vitaminok- lásd C és E-vitamin, lehetnek enzimek és gyakran növényi eredetű flavonoidok. A legtöbb gyümölcs, zöldség élénk színét, zamatát adó flavonoidok kiváló antioxidáns hatással rendelkeznek, így a napi 4-5x elfogyasztott, alig hőkezelt zöldségek, gyümölcsök a legjobb flavonoid forrásaink. Ide sorolhatjuk még a zöld teát és a nem kezelt 70%-os vagy magasabb kakaó tartalommal rendelkező csokoládékat is.

Dr Kristóf Margit a jövőben több cikket is fog készíteni ebben a témában. Következő cikkét hamarosan olvashatjátok!

 

** Forrás: www.ksh.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség