Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A lenmag, a köles és a kendermag jótékony hatásai

A lenmag, a köles és a kendermag jótékony hatásai

Köztudott, hogy az olajos magok egészséges ételnek számítanak, és a rendszeres és változatos étkezés részét képzik. Azt viszont kevesen tudják, hogy az egyes magoknak milyen pozitív élettani hatásai lehetnek az emberi szervezetre.

A lenmag jótékony hatásai:

Rendkívül magas az oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatait, lassítja a szénhidrátok felszívódását, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék egyidejű elfogyasztása mellett megakadályozzák a székrekedés kialakulását. Mivel többszörösen telítetlen zsírsavakban és élelmi rostban gazdag, a lenmag fogyasztása hozzájárul a szervezett teltség érzéséhez, ezáltal csökkentheti az édesség utáni vágyat. Segíthet fenntartani az egészséges emésztőrendszert.

A lenmag fogyasztása egészséges táplálkozással és testmozgással kombinálva segít a testsúly szabályozásában és segít szabályozni a zsíranyagcserét. Az Omega-3 zsírsavak segítenek fenntartani a szív egészségét, a normál koleszterinszintet és az egészséges vérnyomást, fontosak az agy fejlődéséhez és működéséhez, valamint támogatják a szervezet védekezését; serkentik az immunrendszert. Az Omega-3 zsírsavak a retina fontos alkotóelemei, így segít fenntartani a látási képességet.

A len oldható rost tartalma “csapdát” jelent a zsír és a koleszterin számára az emésztő-rendszerben úgy, hogy azok nem tudnak felszívódni. Az oldható rostot az epe is felfogja, ami koleszterinből keletkezik az epehólyagban. Az epe ezután kiválasztódik az emésztő-rendszeren keresztül, arra kényszerítve a szervezetet, hogy több, felesleges koleszterint hasznosítson a vérben, ezáltal összességében csökkentve a koleszterin-szintet.

A lenmag a fenti összetevői mellett tele van antioxidánsokkal is. A lignánok bifenol (lignin: a polifenol származék) származékok, melyek antioxidáns hatásának köszönhetően támogathatják az öregedési folyamatok csökkentését, a hormonegyensúly kialakulását, és a sejtek egészségét. A lignánok ismertek vírus-ellenes és antibakteriális tulajdonságaikról is, ezért a len rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázásos, influenzás megbetegedések gyakoriságát, enyhíthetik tüneteit és gyorsíthatják a betegség lezajlását.

Az Aby’s Bio csíráztatott lenmagja, valamint csíráztatott lenmag őrleménye kiváló élelmi rost és Omega 3-források. A csíráztatásnak köszönhetően a magvakban lebomlanak az emésztést gátló anyagok, így könnyebben hasznosíthatóvá válnak, és a bennük lévő értékes tápanyagok,  hatékonyabban tudnak beépülni a szervezetbe.

A lenmag magas Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is, illetve csökkentheti a vér koleszterinszintjét.

 

A köles élettani hatásai:

Fehérje- és szénhidrát (keményítő) tartalma hasonló a búzáéhoz, a rozséhoz vagy az árpáéhoz, viszont zsírtartalma, ezen belül többszörösen telítetlen zsírsav tartalma magasabb ezeknél. A köles esszenciális aminosav tartalma kedvező, csaknem teljes értékű (komplett) fehérje forrásnak tekinthető. Ennek köszönhetően fejlődésben lévő gyermekek, vegetáriánusok, étvágytalanok, illetve metionin- és ciszteintartalma miatt a májbetegek étrendjében javasolt rendszeresen szerepeltetni.

Élelmi rosttartalma kiemelkedő a gabonák között, ezért kellő mennyiségű folyadékkal együtt a köles fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre, és a testtömeg-csökkentő étrendnek is támogatója lehet.

Számottevő az ásványi anyag (kálium, magnézium, kalcium, cink, vas, mangán, réz és króm) valamint a B-vitamin tartalma. A köles antioxidáns hatása kiemelkedő a többi gabonáéhoz képest. Kovasav tartalmának köszönhetően segítheti a bőr, a haj, a köröm, a fogak és a csontozat egészségének megőrzését.

A gluténmentes gabonák közé sorolható, ugyanis az érzékenységet kiváltó glutén nem vagy csak határérték alatti mennyiségben található meg a kölesben, ezért gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Az Aby’s Bio Szépség csíráztatott aranyköles őrlemény jótékony hatásai közé tartozik, hogy támogathatja a kötőszövetek normál állapotának fenntartását, a haj és a bőr épségét, valamint a csontok és fogak egészségét.

A kendermag fogyasztás pozitív hatásai:

A kendermag legalább 20 aminosavat tartalmaz: az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak, a fehérjék pedig az emberi test építőköveiként szolgálnak. Tartalmazza a 9 esszenciális aminosavat (fenilalanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, teronin, triptofán, valin), melyet szervezetünk nem képes előállítani, így külső forrásból kell bevinni. A kendermag fehérje a legösszetettebb vegán fehérje forrás.

A kender protein egészséges 1:3 arányban tartalmazza az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat.

A kender egyike azon kevés forrásnak, amiből könnyen kinyerhető a gamma-linolénsav (GLA). A GLA-gazdag ételek, mint a kender segíthet a szervezetnek leküzdeni vagy enyhíteni egyes betegségek tüneteit, mint a figyelemzavar, cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás, szklerózis multiplex, premenstruációs szindróma (PMS), vagy a reuma. 

A kendermag hasonlóan a lenmaghoz tökéletes táplálékkiegészítő. A kender sok rostot, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, telített zsírok, koleszterin és cukor nélkül.

Az Aby’s Bio kenderprotein hozzájárul az izmok egészségének fenntartásához, ezáltal céljaid eléréséhez is. Gyorsan felszívódó, könnyen emészthető, enzimekben és esszenciális zsírsavakban gazdag. Az Aby’s Bio Kendermag olaj a hidegen sajtolás eljárásával készül, így a kendermag képes megőrizni valamennyi jótékony hatását.

Ajánlott fizikai igénybevétel, sportolás esetén, valamint vegán vagy vegetariánus életmódot folytatók számára is.