Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A köles, a lenmag és a kendermag jótékony hatásai

A köles, a lenmag és a kendermag jótékony hatásai
Köztudott, hogy az olajos magvak egészséges ételnek számítanak, és a rendszeres és változatos étkezés részét képzik. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy az egyes magvak milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A lenmag:

Rendkívül magas az oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatait, zsírégető és csökkenti az édesség utáni vágyat. Az egyik legnagyobb lenmag-előny az egészséges emésztést segítő hatása. A lenben lévő ALA védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját és fenntartja a gyomor és bélrendszer egészségét. Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti.

Napi fogyasztásával javulhat a bőr, a haj és a körmök állapota is, így a lenmag segítségével "szépülhetünk" is. Az ALA-t tartalmazó lenmag ellátja a szervezetet a bőr és a haj számára esszenciális zsírokkal, valamint a B-vitaminokkal, amely segíthet csökkenteni a szárazságot és töredezettséget. Enyhíti az akné, rosacea, ekcéma tüneteit, támogatja a szem egészségét, csökkentheti a szemek szárazságát. 

A len oldható rost tartalma “csapdát” jelent a zsír és a koleszterin számára az emésztő-rendszerben úgy, hogy azok nem tudnak felszívódni. Az oldható rostot az epe is felfogja, ami koleszterinből keletkezik az epehólyagban. Az epe ezután kiválasztódik az emésztő-rendszeren keresztül, arra kényszerítve a szervezetet, hogy több, felesleges koleszterint hasznosítson a vérben, ezáltal összességében csökkentve a koleszterin-szintet.

A lenmag a hihetetlen hatóanyagai mellett tele van antioxidánsokkal is. A lignánok polifenol származékok, melyek antioxidáns hatásának köszönhetően támogatják az öregedési folyamatok csökkentését, hormon egyensúlyt, és a sejtek egészségét. Lignánok ismertek vírus-ellenes és antibakteriális tulajdonságaikról is, ezért a len rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázásos, influenzás megbetegedések számát és lefolyását.

Magas Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is, illetve csökkenti a vér koleszterinszintjét.

 

A köles:

Fehérje- és szénhidrát (keményítő) tartalma hasonló a búzáéhoz, a rozséhoz vagy az árpáéhoz, viszont zsírtartalma, ezen belül többszörösen telítetlen zsírsav tartalma nagyobb ezeknél. Esszenciális aminosav tartalma kedvezőbb, csaknem teljes értékű (komplett) fehérjének tekinthető. Ennek köszönhetően fejlődésben lévő gyermekek, vegetáriánusok, étvágytalanok, illetve metionin- és ciszteintartalma miatt a májbetegek étrendjébe javasolt rendszeresen szerepeltetni.

Élelmi rosttartalma kiemelkedő a gabonáink között, ezért kellő mennyiségű folyadékkal együtt jótékonyan hat az emésztésre, és a testtömeg-csökkentő étrendnek is hasznos nyersanyaga.

Számottevő a kálium-, magnézium-, kalcium-, cink-, vas-, mangán-, réz- és króm-, valamint B6-vitamin-, niacin- és folsavtartalma. Antioxidáns hatása kiemelkedő a többi gabonáéhoz képest. Kovasav tartalmának köszönhetően segíti a bőr, a haj, a köröm, a fogak és a csont egészségének megőrzését.

Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, mert az érzékenységet kiváltó glutén nem vagy csak határérték alatti mennyiségben található meg benne.

 

A kendermag:

A kendermag legalább 20 aminosavat tartalmaz, az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak, a fehérjék pedig az emberi test építőkövei. 

A kender protein egészséges 3:1 arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat.

A kender egyike azon kevés forrásnak, amiből könnyen kinyerhető a gamma-linolénsav (GLA). A GLA-gazdag ételek, mint a kender segíthet a szervezetnek leküzdeni vagy enyhíteni egyes betegségek tüneteit, mint a figyelemzavar, cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás, szklerózis multiplex, premenstruációs szindróma (PMS), reuma. 

A kendermag hasonlóan a lenmaghoz tökéletes táplálékkiegészítő. A kender sok rostot, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, telített zsírok, koleszterin és cukor nélkül.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség lenmag omega 3